Çeyiziniz Hazır Mı ?

Gerçek çeyiz, tahta sandıklara doldurduğumuz
Oya, dantel, nakış değil!
Gönül sandıklarımıza dolduracağımız
Sevgi, anlayış, hoşgörü ve bilgidir!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 1995 yılında 28 bin çift boşanırken bu sayı 2005 yılında 95 bine çıktı.

İslam’da kadın-erkek ilişkilerinin meşru kaynağı evliliktir. Yaratıcı Kur’an’da insanlığı kadın ve erkeğe dayalı kurduğunu, aralarına karşılıklı bir ünsiyet kurduğunu ve onları birbirinden sevgi ve sükûnet bulacak şekilde hazırladığından beyan eder.(Rum Suresi:21)
İslam aileyi huzur ve sükûnun kaynağı; nesil emniyetinin teminatı; iffet ve mesuliyetle hayatın devamını sağlayan asil ve cihanşümul bir zaruret olarak görür. Evlilik toplumun müşterek hayatında olumlu bir paylaşmayı ve aile kurumunun geliştirdiği çocukların sosyalleştirilmesi görevini de kolaylaştırır.(İslam Kültür Atlası-Raci el-Faruki, Lamia el-Faruki)
Türk aile yapısında dini yapı ve geleneklerin büyük etkisi vardır. Batı ailesi bireycidir, paylaşmayı bilmez. Sorumlulukları en aza indirme gayreti içindedir. Türk ailesinin temel dinamikleri ise dayanışma-paylaşma-sorumluluk duygularıdır.
Toplum olarak tarihimizden ve inancımızdan kaynaklı güçlü aile yapımızın değişmeye yüz tuttuğu günümüzde, sorunların arka planını belirlemek ve çözümler üretmek zorundayız.

Küreselleşen dünyada batı kültürü, her alanda olduğu gibi yazılı ve görsel medyanın özellikle de TV programları ve dizi filmlerin etkisiyle batı hayat tarzını toplumumuza empoze ederek, köklü aile yapımızı olumsuz yönde etkilemektedir. İnanç ve kültürümüzle bağdaşmayan batılı aile örnekleri özgürlük ve eşitlik adına kadını fıtratından uzaklaştırmakta, eşler arasında olması gereken hak ve sorumluluk dengesini bozmakta bunun sonucu olarak ta aile kurumu her geçen gün biraz daha zarar görmektedir. Bunun yanı sıra popüler kültürün, moda ve medyanın kışkırttığı tüketim çılgınlığı aileleri ekonomik yönden çıkmaza sokmakta, yaşamın ağır şartları kişilerin psikolojik durumlarının bozulmasına sebep olmakta, aile içinde şiddete varan anlaşmazlıklar baş göstermektedir. Tüm bu sorunlara; eşlerin birbirleriyle doğru iletişim kuramamaları, cinsel konulardaki bilgisizlik ve geleneklerin baskısı da eklenince boşanmalar hızla artmaktadır. Bu şartlar altında yıpranan evlilik anlayışının kaybettirdiği değerler, sağlıksız ve mutsuz bireylere ve sorunlu nesillerin yetişmesine neden olmaktadır.

Yozlaşan ve yıpranan aile kurumunun yeniden ahlaki esaslara göre yapılandırılıp, sağlam temeller üzerine bina edilmesi, sağlıklı aile ortamlarının oluşturulması, ancak erdemli bir eğitim anlayışıyla mümkün olacağı düşüncesiyle Erdem Kültür Ahlak ve Dayanışma Derneği “Çeyiziniz Hazır Mı” isimli bir Evliliğe Hazırlık Eğitim Projesi hazırladı.

“ Mutluluk için duyguların eğitilmesi şart” diyen
Psikiyatrist Hamdi Kalyoncu eşler arası doğru iletişim
ve evlilikte yapılan yanlışlar hakkında bilgiler verdi.

Bilgisiyle edebini bütünleştirebilen hanımlar olmak için
“Edep Mektebinden Hatıralar” isimli kitabın yazarı ressam Haluk Sena Arı Hanımefendiyle edebi konuştuk.
Eğitimci İmran Boztaş ile eşler arası muhabbet dilinin geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı.

Felakette acil Yardım Derneği FAYDER’den gelen eğitmenimiz afete hazırlık konusunda katılımcılarımız bilgilendirdi.
Üç ay süren eğitimler sonunda katılımcılara sertifika verildi.
Bozkırlılar Vakfı katılımcıları hediyelerle ödüllendirdi.
Çeyiziniz Hazır Mı katılımcıları adına Vakıf Başkanı Kamil Bilgin’e bir ebru tablo hediye edildi.

Bozkırlılar Vakfından “Çeyiziniz Hazır Mı”
Evliliğe Hazırlık Eğitim Projesine tam destek.

Amacı; Mutlu aileler kurmaları ve evliliklerini başarıyla yürütmeleri için gerekli olan iletişim, sağlık, temel ilmihal bilgileri, ev ekonomisi, ev dekorasyonu, ev idaresi gibi konularda eğitimli, bilinçli, öz güvenini kazanmış, çözüm üretebilen, hak ve sorumluluklarının farkında hanımefendiler yetiştirmek olan proje 29 Ekim -14 Ocak tarihleri arasında Bozkırlılar Vakfı Merkez Binasında gerçekleştirilmiştir.